VIDEO | OranjeLeeuwinnen scoren niet in eerste wedstrijd Tournoi de France

De OranjeLeeuwinnen hebben in de eerste wedstrijd van 2020 niet weten te scoren. Het Tournoi de France werd door de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman geopend met een doelpuntloos gelijkspel tegen Brazilië.

Over het algemeen had Oranje het betere van het spel, al kregen beide ploegen kansen. De eerste mogelijkheid was er eentje voor Nederland. Vivianne Miedema kreeg wat ruimte, maar schoot tegen een Braziliaanse verdedigster aan. Aan de andere kant was het Thaisa met het eerste schot namens de Braziliaanse ‘Kanaries’.

Vervolgens was het Oranje dat de klok sloeg. Zo waren er mogelijkheden voor Jackie Groenen en Lieke Martens, die na een lange blessure aan haar teen weer terugkeerde bij de nationale ploeg. Ook Daniëlle van de Donk kreeg een grote kans. De middenveldster kon alleen op doelvrouw Aline Reis af, maar werd uiteindelijk afgestopt door Luana.

Vlak voor rust was de grootste mogelijkheid voor Shanice van de Sanden, die toch in de basis startte na het geblesseerd afhaken van Jill Roord in de warming-up. De aanvalster kreeg de bal op een paar meter van de goal, maar kreeg totaal geen kracht achter de bal. Mede daardoor stond het na 45 minuten nog altijd 0-0.

In de tweede helft kregen de Leeuwinnen opnieuw enkele grote kansen. De ploeg van Wiegman priegelde in het zestienmetergebied, waarna Sherida Spitse uiteindelijk de bal over schoot. Na een uur spelen was er opnieuw een megakans voor Van de Sanden. De aanvalster leek op weg naar de 1-0, maar zag invalster Natascha goed redding brengen.

Diezelfde Natascha stond niet veel later opnieuw in de weg. Een diepe bal viel achter de Braziliaanse verdediging, waar Van de Sanden goed op anticipeerde met een sprint. De buitenspeelster kwam vervolgens één-op-één met Natascha, maar de doelvrouw bracht goed redding. Ook de rebound bleek een prooi voor de Braziliaanse laatste linie.

Oranje en Brazilië speelden het duel vervolgens uit, echt grote kansen vielen niet meer te noteren. Wat nog wel te noteren viel, was het debuut van Joëlle Smits. De spits viel vlak voor tijd in voor Vivianne Miedema. Door het doelpuntloze gelijkspel delen de twee ploegen de punten in de eerste wedstrijd van het Tournoi de France.

De Leeuwinnen spelen zaterdag het volgende duel. Canada is dan in Calais de tegenstander. Die wedstrijd begint om 19:00 uur.

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Geurts, Beerensteyn, Van der Gragt (75' Van Dongen), Nouwen, Bloodworth, Spitse, Van de Donk (64' Kaagman), Groenen, Martens (75' Jansen), Miedema (84' Smits), Van de Sanden (85' Wilms)

Opstelling Brazilië: Aline Reis (46’ Natascha), Luana (64' Andressinha), Antônia, Diane, Jucinara, Debinha (46’ Cristiane), Thaisa, Formiga (64' Tayla), Andressa Alves, Marta (46' Beatriz), Ludmilla (77' Thais)