Johan Derksen

Johan Derksen is een oud-profvoetballer uit Nederland, maar werd pas echt bekend dankzij zijn carrière als sportjournalist, voetbalanalist en televisiepersoonlijkheid. Derksen was jarenlang de hoofdredacteur van het toonaangevende weekblad Voetbal International en geniet landelijke bekendheid door het televisieprogramma Veronica Inside, waar hij een trio vormt met Wilfred Genee en René van der Gijp.

Voetbalcarrière
Linksback Derksen begon zijn profcarrière bij Go Ahead Eagles en speelde in de jaren daarna ook nog voor SC Cambuur, BV Veendam, HFC Haarlem en MVV. Daartussen verbleef Derksen nog een korte periode in Duitsland, waar hij onder contract stond bij SV Meppen. Nog tijdens zijn actieve loopbaan maakte Derksen al zijn eerste stappen als journalist. ‘Gerrit Westers’ en ‘Freek Zoontjes’ waren de pseudoniemen waaronder hij stukjes schreef voor Voetbal International.

Hoofdredacteur bij Voetbal International
In 1977 kwam Derksen in dienst bij Voetbal International. Vanaf 2000 was hij daar hoofdredacteur. Die functie bekleedde De Snor tot augustus 2013. Derksen bleef aan als columnist en hoofdredacteur van de boekenuitgeverij van VI, maar in september 2014 werd hij op staande voet ontslagen. Derksen wilde een nieuw tijdschrift beginnen, wat in strijd was met hetgeen wat in zijn arbeidsovereenkomst stond. Daarop begon Derksen samen met zijn dochter Marieke Derksen en schrijver Michel van Egmond een eigen uitgeverij: Voetbal Inside Boeken.

Op televisie bij Veronica Inside
Derksen is met name bekend van zijn bijdrage aan het televisieprogramma Veronica Inside, dat eerder Voetbal Inside en Voetbal International heette. Samen met Genee en Van der Gijp veroverde Derksen in 2011 de Gouden Televizierring. Bij Veronica, waar Derksen en zijn kompanen meermaals laten weten een godsvermogen aan salaris te krijgen, is Derksen ook te zien als analist rondom de uitzending van de wedstrijden in de Champions League.

Racisme-rel
De mannen van Veronica Inside zijn de laatste jaren meermaals in opspraak geraakt. Vaak liggen controversiële uitspraken van Derksen hieraan ten grondslag. De meeste recente ‘rel’ dateert van juni 2020, toen Derksen een als Zwarte Piet verklede demonstrant bij een Black Lives Matter-demonstratie betitelde als rapper Akwasi. Hiermee haalde hij de woede op de hals van half Nederland. Bedrijven als Albert Heijn en Gillette lieten weten te stoppen met hun advertenties en de internationals van Oranje gaven aan niet langer geïnterviewd te willen worden door Veronica Inside.

Muziekliefhebber
Naast zijn werkzaamheden op televisie presenteert Derksen ook radioprogramma’s. Voor Radio Rijnmond en Radio Drenthe maakte hij het programma Muziek voor Volwassenen. In 2019 begon Derksen met de internetradiozender Grolloo Radio, refererend aan zijn woonplaats. Bluesmuziek, de favoriet van Derksen, vormt de basis voor het succes van deze programma’s.

Johan Derksen-nieuws

Lees al het laatste nieuws over Johan Derksen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties