Lieke Martens

Lieke Martens is een Nederlandse voetbalster en behoort tot de groten der aarde in het vrouwenvoetbal. De linksbuiten speelt sinds 2017 voor de Spaanse topclub FC Barcelona. In de zomer van dat jaar veroverde Martens met het Nederlands elftal de Europese titel. Martens maakte grote indruk op het eindtoernooi en mede daardoor werd ze door de FIFA verkozen tot beste voetbalster ter wereld. De UEFA kroonde haar enkele maanden daarvoor al tot Europees speelster van het jaar.

Loopbaan met een lange aanloop
De loopbaan van Martens kende een lange aanloop. Na periodes bij de amateurs van RKVV Montagnards en Olympia’18, tekende ze in 2009 op zestienjarige leeftijd een contract bij SC Heerenveen. Na een jaartje in Friesland en een seizoen bij VVV-Venlo, vertrok Martens naar België. Standard Luik werd haar nieuwe club. Daags voor haar debuut bij de zuiderburen maakte Martens ook haar eerste minuten voor de Oranje Leeuwinnen. Bij Standard Luik was Martens in een half jaar goed voor zeventien treffers, wat haar een transfer naar het Duitse FRC 2001 Duisburg opleverde. Na twee jaar in de Bundesliga werd Zweden de nieuwe uitvalbasis van Martens. In Scandinavië speelde ze voor Göteborg en Rosengård.

Martens schittert op EK in eigen land
Nationale bekendheid verwierf Martens in 2017, toen zij en haar collega-internationals steeds vaker in het nieuws kwamen dankzij het Europees kampioenschap dat in eigen land werd gehouden. In de finale rekende Oranje af met Denemarken, mede dankzij een goal van Martens. Het was dé doorbraak van Martens, die in zes wedstrijden drie keer scoorde, een assist leverde en met haar fraaie acties een ware plaag vormde voor vijandige defensies. Na de finale tegen de Denen werd Martens uitgeroepen tot speelster van het toernooi. In de weken na het EK werd bekend dat Martens haar carrière zou vervolgen bij FC Barcelona. Met succes, want in juli 2019 werd haar contract in Spanje nog eens met twee jaar verlengd.

De vriend van Martens
Na het WK van 2019, waar de Verenigde Staten in de finale een maatje te groot waren voor Nederland, zat Martens een tijdje in de lappenmand met een teenblessure. Er gingen zelfs geruchten dat ze zwanger zou zijn van haar vriend Benjamin van Leer, die momenteel onder contract staat bij Sparta Rotterdam. Met haar partner Van Leer heeft Martens sinds 2018 een relatie. Dat het goed gaat met de tortelduifjes is onder meer te zien op de Instagram van Martens. Op dat medium heeft ze meer dan een miljoen volgers.

Lieke Martens-nieuws

Lees al het laatste nieuws over Lieke Martens

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties