Sarina Wiegman

Sarina Wiegman is de bondscoach van het Nederlands elftal en een voormalig voetbalster. Sinds januari 2017 staat ze aan het roer bij Oranje, waarmee ze in de zomer van 2017 geschiedenis schreef door het EK in eigen land te winnen. Wiegman is dankzij haar prestaties met de nationale ploeg al tweemaal verkozen tot Best FIFA Women’s Coach.

Loopbaan als speelster
Nadat ze haar vwo had afgerond was Wiegman jarenlang docent lichamelijke opvoeding aan het Segbroek College in Den Haag. Tevens was ze in die periode een verdienstelijk voetbalster bij Ter Leede. Met die club werd ze twee keer kampioen en veroverde ze ook eenmaal de KNVB Beker. In Oranje was Wiegman eveneens een vaste waarde. In haar carrière kwam ze tot maar liefst 104 interlands.

Eerste stappen als trainster
Na haar actieve loopbaan werd Wiegman trainster bij Ter Leede, de club waar ze jarenlang furore maakte als speelster. En ook als trainster deed Wiegman het verdienstelijk. In haar tweede jaar bij Ter Leede werd de dubbel gewonnen. In 2007 stapte Wiegman over naar ADO Den Haag, waar ze tot 2014 werkzaam was.

Assistent bij Oranje
Sinds 2014 loopt Wiegman rond bij Oranje. Eerst als assistent van Roger Reijners. Na het ontslag van Reijners was Wiegman van 1 augustus tot 1 oktober 2015 interim-bondscoach. Arjan van der Laan werd de definitieve opvolger van Reijners, waardoor Wiegman weer een stapje terug moest doen in de rangorde. Toen ook Van der Laan eind 2016 vroegtijdig zijn biezen kon pakken, besloot de KNVB Wiegman een kans te geven als bondscoach.

Wiegman wordt bondscoach
Wiegman zette haar handtekening onder een contract tot de zomer van 2019. Sindsdien zit het Nederlandse vrouwenvoetbal in de lift. Met Oranje werd Wiegman in 2017 Europees kampioen en op het WK van 2019 eindigde Nederland als tweede. Ondanks alle successen maakte Wiegman bekend te vertrekken bij de Oranje Leeuwinnen. Na de Olympische Spelen van 2021 in Tokio gaat Wiegman aan de slag bij de nationale ploeg van Engeland. Daar is ze de opvolgster van voormalig Manchester United-verdediger Phil Neville. 

Privéleven
Wiegman woont met haar gezin in het Zuid-Hollandse Monster. Ze is getrouwd en heeft twee dochters. Na het veroveren van de Europese titel in 2017 werd Wiegman benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Sarina Wiegman-nieuws

Lees al het laatste nieuws over Sarina Wiegman

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties