Vivianne Miedema

Vivianne Miedema is een van de beste Nederlandse speelsters in het vrouwenvoetbal die er momenteel rondloopt. Sinds de zomer van 2017 staat de spits onder contract bij het Engelse Arsenal, dat haar overnam van de Duitse grootmacht Bayern München. In Nederland verdedigde Miedema tussen 2011 en 2014 de clubkleuren van SC Heerenveen. In die periode maakte ze ook haar debuut voor de Oranje Leeuwinnen, waarvan ze inmiddels topscorer aller tijden is.

Toen Miedema vijf jaar oud was begon ze met voetballen bij HZVV in Hoogeveen, om vervolgens in 2009 de overstap te maken naar VV de Weide, een andere club uit haar gemeente. Via VV de Weide belandde Miedema in 2011 bij SC Heerenveen. In Friesland werd ze op vijftienjarige leeftijd de jongste Eredivisie-debutante. In haar eerste seizoen bij SC Heerenveen werd Miedema zelfs clubtopscorer. Een jaar later verging het haar nóg beter, met maar liefst 41 goals in 26 competitieduels. En dat bleef ook op de transfermarkt niet onopgemerkt. Miedema stond op het verlanglijstje van vrijwel iedere topclub.

Bayern München hengelt Miedema binnen
Maar het was Bayern München waar ze haar handtekening zette. Bij Der Rekordmeister tekende Miedema een contract voor drie seizoenen. In die succesvolle jaren in de Bundesliga was de aanvalsleider goed voor 35 doelpunten, waarmee ze een groot aandeel had in de kampioenschappen van 2014/2015 en 2015/2016. Bayern wilde Miedema graag behouden en deed haar een nieuwe aanbieding. De Drentse had in haar hoofd de knoop echter al doorgehakt. Ze was toe aan iets nieuws.

Arsenal nieuw avontuur voor Miedema
Miedema gaf in mei 2017 haar jawoord aan Arsenal, waar ze ploeggenoot werd van collega-internationals Daniëlle van de Donk, Dominique Janssen en Sari van Veenendaal. Zo voortvarend als haar start bij SC Heerenveen en Bayern, zo moeizaam ging het aanvankelijk in Engeland. Miedema maakte in totaal slechts zes treffers voor Arsenal, maar tekende wel voor het winnende doelpunt in de finale van de WSL Cup tegen Manchester City. Na een seizoen rijpen, kwam Miedema ook in Londen volledig tot wasdom. Ze reeg de treffers aaneen en werd met een hattrick tegen Tottenham Hotspur op 18 oktober 2020 de eerste speelster in de FA Women’s League met meer dan 50 goals achter haar naam. Mede daardoor verwierf Miedema bij het gala FIFA The Best een plekje in het wereldelftal van het jaar. Ook op liefdesvlak was Arsenal een goede keuze voor Miedema. Bij The Gunners leerde ze haar huidige partner en ploeggenoot Lisa Evans kennen.

Miedema neemt Oranje Leeuwinnen bij de hand
Miedema debuteerde op 26 september 2013 in het Nederlands elftal. Haar échte Oranje-doorbraak beleefde ze aan het einde van 2014, toen Oranje dankzij twee treffers van Miedema de play-offs van de WK-kwalificatie op haar naam schreef. Hiermee werd een ticket veiliggesteld voor het WK van 2015 in Canada.

De Oranje Leeuwinnen groeiden binnen no time uit tot één van de beste ploegen van de wereld en veroverden in augustus 2017 in eigen land de Europese titel. Miedema nam in de finale tegen Denemarken twee treffers voor haar rekening. Tijdens het WK van 2019 maakte Miedema haar 59e en 60e interlandgoal voor Oranje, waarmee ze Manon Melis van de troon stootte als topscorer aller tijden. Op het WK moesten Miedema en Nederland echter genoegen nemen met zilver, nadat de Verenigde Staten in de finale een maatje te groot bleek.

Vivianne Miedema-nieuws

Lees al het laatste nieuws over Vivianne Miedema

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties